4 Aralık 2010 Cumartesi

Ayakkabı seçimi

Model ve Renkten Önce Rahatlığına Bakın

Ayakkabı seçerken model ve renkten önce ayakkabının rahatlığına, doğal malzemelerden imal edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemlerine davetiye çıkartmaktadır ayrıca ayakkabı seçerken kişinin çalışma koşullarını da göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Yüksek Topuklu ve Sivri Burunlu Ayakkabılardaki Tehlike

Özellikle yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabı tercih eden bayanların ayak başparmağı dışa doğru yönelir, ayağın iç yan kenarında da kemik çıkıntısı oluşur. Halluk Valgus denilen bu sorun ayakkabı tercihleri nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 5 kat fazla görülmektedir.
Hastalar hekime ağrılı iç ayak çıkıntısı, ikinci parmağın ayakkabının tavanına sürtmesi, ayak tabanında ağrılı nasır bulunması, ayakkabı sorunları, bazen de tamamen kozmetik nedenlerle gelirler. İlerleyen durumlarda başparmak ekleminde kireçlenme görülür. Yürüme çok olumsuz etkilenir. Bir çok tedavi seçeneğinin söz konusu olduğu bu sorunun çözümünde hasta-hekim iletişimi çok önemlidir. Hastalığın derecesine göre parmak arası makara, gece atelleri, metatarsal petler, uygun ayakkabılar ve çeşitli ameliyatlar (yumuşak doku-kemik) söz konusudur.
Ayak numaranızı ayaktayken ölçtürün.
Her zaman ayakkabıları her iki ayağınızda da deneyip, mağazada bir süre böyle yürüyün.
Her zaman büyük ayağınıza göre alın. Sağ ve sol ayak numaraları, nadiren birbirini tutar.
Ayakkabının ayağınıza oturmasını beklemeyin, ayakkabılar giydiğiniz anda rahat olmalıdır.
Astar kullanılmayan ayakkabılar daha rahat ve yumuşaktır, fakat bazen ayağınızı ilk birkaç kullanımda boyayabilir. Bu boyama zamanla geçecektir.
Son giydiğiniz ayakkabının numarasına güvenmeyin. Bir ayakkabı üreticisinin kalıbı, bir diğerininkinden farklı olabilir. Ayrıca ayağınız da büyüyebilir.
Ayakkabı alımını günün ilerleyen saatlerinde yapın. Ayaklar gün boyunca şişerler. En sağlıklısı ayaklar genişlemişken ayakkabıyı denemektir.
Ayakkabının iyi oturduğundan emin olun. Ağırlığın dağılması açısından önden, yandan ve arkadan ayağınızı rahat hissetmelisiniz. Baş parmağınız ayakkabının ön kısmıyla asla temas etmemelidir. Temelde bilinen bir şey olmasına rağmen tekrarlamakta fayda var; ayağınızın en geniş kısmı ayakkabının en geniş kısmıyla örtüşsün.
Seçeceğiniz ayakkabının üstü hakiki deri (nubuk, analin, glase, süet vb.), sıkı konçlu, içi yastıklı ve ayak parmakları kısmının esnek olmasına dikkat edin.
Deri, kösele ve üzeri dikişli (saraçlı) ayakkabıların su alması normaldir. Bu nedenle bu tür ayakkabılar yağmurlu günlerde dikkatli giyilmelidir, suyla ve çamurla temas engellenmelidir.
Ayakkabıyı denerken, o ayakkabı ile birlikte giymeyi düşündüğünüz çorap ile deneyiniz.
4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanuna göre üretim hatası olan malın değiştirilmesi ancak 15 gün içerisinde ve fatura ile mümkündür.
Eğer ayakkabınızın tamire ihtiyacı olursa, ayakkabıyı direkt olarak satın aldığınız firmaya götürün. Firma ayakkabının üreticisi olduğu veya üreticisine gönderebileceği için ayakkabının tamiri en sağlıklı şekilde yapılacaktır
Ayakkabılarınızı uzun ömürlü olmaları için çorap ve ayakkabılarınızı sıkça değiştirmelisiniz, ayakkabılılarınızı temiz tutup, dinlendirmelisiniz; onları kalıba almalı ve doğal koşullarda kurumalarına izin vermelisiniz (güneşte ya da ocağın karşısında kurutmayın çünkü derinin setleşmesine neden olur). Ayakkabının iç tabanı erkenden yıpranacağı için, onu değiştirmenizde yarar vardır.