4 Aralık 2010 Cumartesi

Temizlikte püf noktalar

Çaydanliginizin içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatin.

• Sürahinizin dibi kir tutmus ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayiniz, tertemiz olacaktir.

• Bakir kaplarinizi parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe islatip, bakiri ovun.

• Yagli siseleri temizlemek için önce yikamak gerekir. Sonra durulanan sisenin içine sodali su koyarak sallamaya baslanir. Bes dakika kadar sallanan sise çalkalanip bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu sekilde sallanan sise kisa zaman sonra yaglardan tamamen temizlenmis duruma gelecektir.

• Evde ortaya çikan karincalari yok etmek için kahve telvesi kullanmaniz iyi sonuç verecektir.
Dis macununuz bittiyse
Bir sabah uyandiginizda dis macununuzun kalmadigini görürseniz ne yaparsiniz? Dislerinizi firçaniza damlatacaginiz 1-2 damla limonla firçalayin ancak çalkalamayin. Ise yaradigini göreceksiniz.

Etiket izleri
Özellikle süs esyalarinda ve çesitli mutfak aletlerinin üzerinde etiketler bulunur. Etiketi çikardiginiz zaman da mutlaka izi kalir. Bu izi yoketmek için, etiket izi olan esyalarin üzerine mobilya cilasi sürüp, yumusak bir bezle silin. Hiçbir iz kalmayacaktir.

Firin izgaralari
Özellikle firinda et kizarttiginiz zaman, izgaralar çok kirlenir. Yikarken de, izgaralari temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat izgaralari islatip, ponza tasiyla ovarsaniz tüm yaglarin ve lekelerin çiktigini, izgaranin piril piril oldugunu göreceksiniz.
Sararmalar
Plastik esyalar zamanla sararir. Eski haline döndürmek için onlari yarim saat boyunca biraz beyazlatici katacaginiz sicak suda bekletin. Eger yüksek isidan ötürü ütünüzün demiri sarardiysa oksijenli suyla ovmaniz yeterli olacaktir.

Kahve degirmeni temizligi
Kahve degirmeninizde baska seyler çektiginiz zaman, genelde çekilen seylerin kokusu kalir ve bu koku çektiginiz kahveye sinebilir. Kahve degirmenini temizlemek ise hiç kolay degildir. Kokuyu çikarmak için; bayat ekmegi parçalara ayirin ve kahve degirmeninde çekin. Böylece kahve degirmeninde olusan kokular ekmek tarafindan alinmis olacak ve kokudan eser kalmayacaktir.

Kararan vazolar
Eger altin kaplamali çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldigindan yakiniyorsaniz, saf alkole batirilmis bir pamukla silerek, eski parlakligina kavusmasini saglayabilirsiniz.
Çaydanlik temizligi
Çok sevdiginiz çaydanliginiz zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarim bardak sirkeye bir tutam tuz atip, sert bir süngeri buna batirarak çaydanligi silmeyi deneyin; eski parlakligina hemen kavustugunu göreceksiniz.

Pirinçler
Pirinç esyalarinizi parlatmak için temizleme suyuna birkaç damla limon damlatin ve bununla iyice ovusturarak silin. Yataklarinizin pirinç baslarini sikilmis yarim limonla iyice ovusturun, piril piril olacak ve içiniz rahat edecek.

Peçeteleriniz karismasin
Sofrada peçetelerinizin karismasini önlemek için, degisik renkte peçeteler kullanabilirsiniz. Bu suretle hem peçeteler birbirine karismaz, hem de sofranizin görünümü daha zevkli olur.

Sirke
Dondurulmus eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini saglar.

Yosunlar
Su siselerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü bir görüntüye, hem de pis bir kokuya yol açar. Bunu yoketmek için, siselerin içine gazete parçalari atip, içine su doldurun. Birkaç saat sonra çalkalayin. Ve gazete parçalarini içinden çikartin. Daha sonra deterjanli sicak suyla yikayin. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmus olursunuz.

Porselenlerdeki çatlaklar
Yemek takiminizdaki tabaklarin çatlaklar nedeniyle kirilmalarindan ve takimin bozulrnasindan korkuyorsaniz; çatlak tabagi bir tencereye yerlestirip süt ile doldurun. Çok kisik ateste 45 dakika kaynatin ve sogumaya birakin. Çatlaklardan eser kalmayacaktir. Ayni islemi tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz

Tahta kasiklar
Mutfakta kullanilan tahta kasiklar renklerini çabucak kaybeder, kahverengine dönüsürler. Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsaniz, tahta kasiklari, kullanmadan önce duru suda iyice islatip kullanirsaniz da
Yumusak havlu
Eski havlularinizi yumusatabilmek için yikadiktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüs sicak suda bir saat bekletin. Havlularinizin ne kadar yumusadigina inanamayacaksiniz.

Zararsiz mum
Mumlarinizin damlamamasini istiyorsaniz, size bir önerimiz var: 3 saat süre ile mumlari tuzlu suda bekletin ve daha sonra bir bezle kurulayin. Artik hiç damlatmayacak ve leke yapmayacaklardirha iyi netice alirsiniz.