4 Aralık 2010 Cumartesi

Meme Estetiği Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Memelerin istenenden küçük olması genç bayanlarda genellikle memelerde sebebi bilinmeyen bir gelişme yetersizliğine bağlı olmakta, bazen de memelerin hamilelik sonrası fazlaca küçülmesinden sonra görülmektedir. Her iki durumda da silikon meme protezi uygulaması ile durumun düzeltilmesine çalışılır. Hamilelik sonrası ya da kilo alıp vermelere bağlı olusan problemlerde meme derisi gevşemiş olabileceğinden sorun protez kullanmaksızın memenin dikleştirilmesi ile çözümlenebilir. Fazla derilerin uygun yerlerden çıkarılması ve sarkmış meme dokusunun dikişlerle şekillendirilmesi ve asıcı dikişlerle daha iyi hale getirilmesi en iyi tedavi şekli olabilir. Bu işlem memenin büyüklügünün yeterli oldugu fakat derinin fazlalaşmıs oldugu durumlarda uygulanır. Nadiren deri fazlalığının aşırı oldugu ve meme dokusunun oldukça az oldugu durumlarda fazla derinin çıkarılmasına ilaveten protez konulması da gerekebilir.
Meme protezinin içeriği, şekli, büyüklüğü, konulacağı plan vb konularında hekim hastasına gerekli ön bilgileri verdikten sonra gerekçeli kararını açıklamalı ve bu karara hastasını ortak etmelidir.
Ameliyat genel anestezi ile yapılmakta ve yaklaşık 1-1.5 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası hastanede bir gün yatış tavsiye edilir. 10-15 gün süre sonunda ağır olmayan işler ve aktiviteler yapılabilir hale gelinir.
Meme Küçültme:
Memelerin istenenden büyük olması genellikle beraberinde sarkık olmalarını da getirmektedir. Büyük memelerin küçültülmesinde fazla meme dokusunun ve meme bölgesindeki yağ dokusunun alınarak memelerin hacminin azaltılması gerekir. Aynı zamanda fazla derinin de uygun yerlerden çikarılarak kalacak izlerin mümkün olduğunca az miktarda ve göze en az görünecek yerlerde birakılmasına çalışılır. Meme küçültme amacıyla daha 18 yaşına gelmemiş bayanlar yanında 60 yaşını aşmış bayanlar da başvurduklarından ve başvuranların meme hacimleri ve deri kaliteleri gerek yaşa gerek de kişiye göre çok değiştiğinden çok çesitli ameliyat teknikleri olması kaçınılmazdır. Hastaların yaşı ne kadar genç ise o kadar daha fazla fonksiyon koruyucu (meme ucu hassasiyeti ve süt verimi) yöntem seçilmesi esastır. Ayrıca mümkün olduğunca az iz bırakılmasına genç bayanlarda daha fazla itina edilmektedir. Sadece yağ alınarak (liposuction) memelerin küçültüldügü ve derinin elastikiyetinin iyi olması sayesinde hafifleyen memenin sarkmadan durması genç bayanlarda nadir de olsa mümkün olmaktadır. Bu durumda sadece yağ alımında kullanılan kanüllerin minik giriş delikleri dışında iz kalmaz. Bu işlemin memede sarkmaya neden olabileceği biraz daha ileri durumlarda sadece meme areolası (meme ucu etrafındaki koyu dairesel alan) etrafında bir izle fazla deri çıkarılmaya çalışılır. Bunun da yeterli olmadığı durumlarda meme areolası etrafındaki ize ilaveten dikine inen bir iz eklemek gerekli olabilmektedir. Bu durum genç hastalar için genellikle maksimum izli ameliyat biçimidir. Bunun da ötesinde bir de meme altında uzanan yatay bir iz eklemek daha ziyade ileri yaş hastalarda ve aşırı iri memelerde deri elastikiyetinin kaybolduğu durumlarda başvurulacak bir durumdur.
Özetle meme ucuna gelen damar, sinir ve süt kanallarının korunarak memenin küçültülmesi sonrası istenen şekil ve dikliğinin sağlanması ve bunun mümkün olan en az izle yapılması esastır.
Meme Dikleştirme:
Bu durum gerek meme büyütme gerek de küçültme konusunda bahsedildiği şekilde protez gerektirmeyen fazla deri çıkarımı ile dikişler sayesinde sağlanan bir dikleştirme işlemi olmaktadır. Memeden fazla derinin alınması memenin daha dik durmasını sağlarken ilaveten meme içerisine konulacak dikişler memeyi şekillendirmekte ayrıca göğüs kasları üzerine asarak olduklarından daha yukarıda durmalarını sağlamaktadır. Zaten gerek büyütme gerek de küçültme işlemleri sonunda memenin dik durması istenir. Burada büyütme ya da küçültme gerekmeyen sadece mevcut dokunun olduğundan daha dik ve diri durması amacıla yapılan bir işlemdir. Ameliyat genel anestezi ile yapılmakta ve 2-3 saat sürmektedir. Ameliyat sonrasi hastanede bir gün yatış tavsiye edilir. 10-15 gün süre sonunda ağır olmayan işler ve aktiviteler yapılabilir hale gelinir