21 Aralık 2010 Salı

Bazı insanlar neden kilo alamaz?

Zayıflık dünyada çok fazla görülen bir durum değil. Bir çok insanda zayıflık sorunu yok, daha çok şişmanlık sorunu var. Normalde de zayıflığn bir çok sebebi var, bunların birincisi bazı hastalıklar zayıflamamıza yol açabiliyor. Buınlarda öncelikle ateşli hastalıklardır. Mesala rahatsızlandığınızda, grip olduğunuzda kilo verebilirsiniz. İkincisi kanser, aids gibi yine bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar zayıflamanıza yol açabilir. Üçüncüsü metabolik yada hormonel problemlerden oluşan rahatsızlıklar metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayan sebepler olarak zayıflamanıza yol açabilir.
Bazı insanlar metabolizmaları hızlı olduğu için kilo almakta zorlanırlar zayıf kalırlar. Özellikle söylüyorum bu gerçekten çok ciddi bir azınlıktır. Metabolizması hızlı olan gerçekten yediği halde kilo alamayan çok az insanlar var. Bu tarz insanların belli özellikleri var. Birincisi gerçekten hareketli insanlar, spor yapan insanlar, yerinde duramayan insanlar bazı araştırmalarda görülmüşki gün içinde yaptığımız bacak sallama hareketi bile kilolu olmamıza engel olup uzun vadede ciddi kilo vermemize neden olan bir hareketdir. O yüzden hareketli olmak en başta metabolizmamızın hızlı çalışmasına neden olan bir faktör. İkinciside vücut yapısı, hepimizin vücut yapısı çok farklı ve aynı boyda aynı kiloda olup kas yapımız eğer daha fazlaysa daha çok yakacağımız için daha çok enerji harcayacağımız için kilo almakta zorlanabiliriz.
Aşırı yemek yediğim halde kilo alamıyorum, neden?
Kilo almak için öncelikle bazal metabolizma hızının belirlenmesi gerekir. Bazal metabolizma hızı bir gün içerisinde yaktığımız enerji yani vücudumuzun harcadığı enerjidir. Bunu bazı tartılar ölçebilir yada yine yağ ölçümü yapan cihazlar ölçebilir. Ortalama olarak kilomuza göre değişir. Kilo aldıkca bazal metabolizma hızlanır kilo verdikce de azalır.
Kilo almak istiyorsak bazal metabolizmanın üzerinde yani ondan daha fazla kalori almamız gerekir. Ortalama 1400 kalori bazal metabolizma hızımız varsa onun üzerine en az 1500 yada 1000 kalori ekleyeceğizki 2400 2500 kalori alacağız ki kilo almaya başlayacağız. Bazı insanlar kilo sorununu, yemek yiyorum işte neden kilo alamıyorum diye soraiblirler. Öncelikle yeterli yemek yiyip yiyemediğini bilmemiz gerekir.
Yeterli yemesine rağmen bazı insanlar kilo alamayabilirler. Bunun altında dediğimiz gibi bazı hastalıklar yatıyor olabilir. Yada kişi çok fazla çay kahve ve sigara içiyordur çok hareketlidir işte o zamanda kilo almakta zorlanabilir
Eğer sürekli kilo kaybediyorsanız,  öncelikle ateşli bir hastalık geçirip geçirmediğinize bakmak gerekir. Ateşli hastalıklar metabolizmayı hızlandıracağı için kilo almayı olumsuz yönden etkiler. Ateşli hastalıklar dışında bulaşıklık sistemi hastalıklarıda yine kilo vermeyi sağlar. Kanser, AIDS gibi buna benzer bir çok bulaşıcı hastalıklar kilo verdirir. Mideyle ilgili yada bağırsakla ilgili hastalıklar olabilir. Özellikle bağırsakta kurt olması veya sürekli ihsal olması vücutta belli vitamin ve minerallerin emilimini azaltacağı için yine kilo kaybına neden olabilir. Çok egzersiz yapmak belki olabilir. Uykusuzluk yine kilo vermeye neden olabilir.
Vücudun yeterli dinlenememesi büyüme hormonunun düzenli çalışmasnı engeller buda bazı problemlere yol açabilir. Onun dışında stres yine kilo kaybına sebep olabilir. Bunlar dışında herangi birşey yoksa insan hala ister istemez kilo veriyorsa öncelikle bir doktora danışmasına check up yaptırmasında fayada var. Bunların dışındada sigara içiyorsa bırakmalı, çok çay kahve içiyorsa bırakmalı ve iyi uyumaya çalışmalı. Bir süre vücudunu dinlendirmeye çalışmalı. Çünkü vücut birşeye tepki verdiği zaman belli sentromlar üretir. Önce bir dinlenmeye alıp ondan sonra belli doktorlara veya check up’a gidip bu şekilde kilo kaybının sebeplerini öğrenebilir.