3 Aralık 2010 Cuma

Cilt lekeleri nasıl yok edilir?

Ciltteki renk değişiklikleri “cilt lekeleri” olarak adlandırılır. Cilt lekeleri, deriden daha açık ve daha koyu olmak üzere iki şekilde görülür. Cilt lekeleri, hem kadın hem erkeklerde en yaygın görülen cilt rahatsızlıklardan biridir. Cilt lekelerinin birçoğu özellikle yanak, alın ve çeneye yerleşir, yüze daha mat ve pürüzlü bir görüntü verirler. Bunun dışında vücutta, sırt, göğüs ve el üstünde de çıkabilirler.

Cilt lekeleri yaşamımızı tehdit etmemekle birlikte bir takım kozmetik problemlere sebep olabilir, hatta bazı kişilerin sosyal yaşamını da etkileyebilen bir takım psikolojik problemlere yol açabilir.

Sık Karşılaşılan Cilt Lekeleri

1. Malezma (Gebelik Lekeleri)

Malezma türü lekeler genellikle kadınlarda yüz bölgesinde gebelik sonrası ya da doğum kontrol hapı kullanımıyla ortaya çıkarlar. Malezma daha çok ten rengi koyu kişilerde ortaya çıkar.Bu tip lekelere halk arasında “gebelik lekesi” adı da verilmektedir. Daha seyrek de olsa gebelik geçirmemiş ya da doğum kontrol hapı da kullanmayan kadınlarda da görülebilir.

Bu tip lekelere erkeklerde çok nadir rastlanması ve gebelikte yüksek miktarda salınan kadınlık hormonu olarak da adlandırılan östrojenin bu lekelere yatkınlık yarattığını düşündürmektedir.

Malezma, genellikle üst dudak yanaklar ve alın gibi güneşe açık bölgelerde gözlenir.Deriden koyu renkli düzensiz sinirli deriden kabarık olmayan lekeler seklinde kendini gösterir. Lekeler genellikle yaz aylarında ve güneş odası sonrasında koyulaşma eğilimi gösterir.

Bu sebeple malezmali hastaların sürekli geniş spektrumlu güneşten koruyucu kullanmaları ve güneş odası benzeri yapay ışık kaynaklarından uzak durmaları gerekir.

Malezma Tedavisi

Glikolik asit, laktik asit ve salisilik asit gibi peeling ajanlarıyla, dermatoloji ofisinde, uygun konsantrasyonlarla, 1- 4 hafta aralıklarla uygulanacak kimyasal peeling işlemi büyük fayda sağlar. Bunun yanında hidrokinon, azeleik asit, kojik asit, tretionin melasmada kullanılan baslıca ilaçlardır.

Unutulmamalıdır ki, malezma tedavisinin basarîsi dermatolog ile hastanın uyumlu ve sabırlı işbirliğine bağlıdır.
Bakımlı bir cilde sahip olmak istiyorsanız bunları mutlaka yapın:

Günde 2 litre su içn
Kalitesiz makyaj ürünleri kullanmayın
Sigara içmeyin
Aşırı güneşlenmeyin
Makyajınızı çıkarmadan yatmayın
Cildinizi hergün nemlendirin
Her hafta bir peeling yapın
15 Günde bir maske uygulayın
Sivilce ve komedonları bilinçsizce sıkmayın
Uzun süre Klimalı ortamlarda bulunmayın
Üç günde bir eriyinceye kadar buz kalıbını cildinizde gezdirerek dolaşımı hızlandırın.