2 Aralık 2010 Perşembe

CİLT İZLERİNİN TEDAVİSİNDE DÜNYADA KABUL GÖREN YENİ BİR LAZER YÖNTEMİ SİVİLCE İZLERİ

Sivilceleri sıkmamak en doğrusudur. Sıkılan sivilceler iltihaplanıp daha da içinden çıkılmaz ve şiddetli reaksiyonlara sebep olabilir. Sivilce izi; sivilce tedavisi eksik kalmış sivilceler sonrasında ciltte oluşan lekeler, çökme ya da çıkıntılar şeklinde gözlenebilir. Bu izler cilde pürüzlü bir görünüm de kazandırabilir. Bu görünüm kozmetik olarak rahatsız edicidir. Bu tür izler genellikle yüz bölgesindedir ve kişinin sosyalleşmesini bozan, kendine güvenini azaltan psikolojik sorunlara bile neden olabilir. Sivilcelerin kendiliğinden geçmesini beklemek ya da reçetesiz ilaç ve benzeri karışımları kullanmak sivilceleri daha da kötüleştirecektir. Dermatoloji uzmanlarına ulaşarak tedaviye başlamak en doğru yaklaşımdır.
GEBELİK ÇATLAKLARI
Gebelik döneminde karın derisinin gerilmesine bağlı ciltte izler oluşabilir. Gerilimin yanı sıra değişen hormonal dengelerde iz oluşumunu hızlandırır. Gebelik çatlaklarında bu güne kadar bilinen etkin bir tedavi şekli yok idi. Günümüzde bu izlerin tedavisinde fraksiyonel lazerler kullanılmaya başladı.

AMELİYAT YARA YANIK İZLERİ
Deriye yapılan her türlü kesi yaralanma iz oluşumu ile sonuçlanabilmektedir. Bu izler cildin yarayı iyileştirme sürecinde oluşan normal cilt reaksiyonudur. Bazen bu reaksiyon bazen çok güçlü olur ve ciltte çirkin gözlenen bir iz tıbbi adı ile skar oluşur. İz oluşumunu yara iyileşmesi sırasında oluşabilecek iltihap artırabilir. 

FRAKSİYONEL LAZERLER İZLERİ NASIL İYİLEŞTİRİYOR?
Fraksiyonel lazer; sivilce, yara, yanık, ameliyat izlerinin ve gebelik çatlaklarının tedavisine yepyeni bir boyut kazandırmıştır. Cildin kusurlu alanlarını derinlemesine ama kontrollü bir şekilde etkileyerek izleri siler veya küçültür. Yüzeyden gönderilen topluiğne ucundan küçük lazer ışınları, derinin alt tabakalarına ulaşarak, iz görünümüne yol açan bozuk bağ dokusunu tahrip eder ve beraberinde genç ve sağlıklı doku oluşumunu başlatır. Yeniden oluşan kollajen ve örtücü epitel ciltteki izin yerini alır. Bu yöntemle ortalama 3-6 seans sonrası sivilce izlerini %50-80 oranında azalmak mümkündür. Uygulamadan sonra güneş yanığına benzer bir görüntü ortaya çıkar. İlk birkaç saat kızarıklık, ertesi gün yerini pembeleşmeye bırakır. Sonraki birkaç gün çok ince güneş yanığı sonrasına benzer soyulma olur. İşlemin ertesi gün hasta işine dönebilir, isterse makyaj yapabilir. İşlem sonrası dönemde güneşten korunmak ve yüksek faktörlü güneş koruyucusu kullanmak gerekir. Fraksiyonel lazer sonrası, cilt daha parlak ve canlı bir görünüm alır. Cildin gerginliği artar, gözenekleri sıkılaşır. İnce izler azalır, derin izler yüzeyselleşir. Ciltteki renk ve ton farkları azalır. Cilt izlerinin tedavisinde bu yeni lazer sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daphne lazer merkezlerinde bu tedavinin ayrıntılarını doktorlarımız ile görüşerek edinebilirsiniz.