4 Aralık 2010 Cumartesi

Çatlak ve Sarkmalar Önlenebilir

Çoğunlukla zayıflamanın bedeli olarak karşımıza çıkan bu problem kadınların mücadele ettiği sorunların başında geliyor.
..

Çoğunlukla zayıflamanın bedeli olarak karşımıza çıkan bu problem kadınların mücadele ettiği sorunların başında geliyor.
Kilo sorunu olmasa da ağırlıklı olarak karında, diz üstünde , basenlerde, kollarda meydana gelen sarkma ve çatlaklar kadınların en büyük şikayetlerinden biridir.
Vücudun sağlıklı ve formda görünümünü bozan , olduğundan daha yaşlı gösteren sarkma ve çatlakların nedenlerinin başında ani ve aşırı kilo değişimleri geliyor. Dr. İsmail Ağar, çatlak sorununa yönelik tedavilerden önce kişilerin diyet uygulamalarında bilinçli hareket etmeleri gerektiğini belirtiyor. Sarkma ve gevşemelerin sorumlularından biri olan sağlıksız diyetler ve ani kilo alıp vermeler vücudun dinç görünümüne darbe vurarak deformasyonuna sebep oluyor.
 
Eyvah vücudum sarkıyor
 
Vücut enerji üretimi için proteine ihtiyaç duyar. Yeterli protein alamayan vücut kas yapamaz. Vücut bu durumda protein ihtiyacını karşılamak için kas proteinlerinden kullanmaya başlar ve bu durum kas dokusu gevşemeleri sonrasında sarkmaya neden olur. Ani kilo kayıplarında sıkça karşılaşılan tabloda protein zafiyeti kas dokusunda gevşemeye yol açarak kas hücrelerinin önemli ölçüde kaybına neden olur.
 
Proteinde denge
 
Aldığımız besinlerde protein dengesi vücut için çok önemli bir faktördür. Protein eksikliği kadar unutulmaması gereken fazlasının da hasara neden olabileceğidir. Yüksek proteinli besinlerin yağı , genellikle çok olduğundan  kandaki yağ ve kolestrol oranı yükselir. Bu durum ise deamar sertliği, kalp krizi, göğüs ve kalın bağırsak kanserleri gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Dokuların yenilenmesinde yaraların kapanmasında, saç yapısında, ve ciltte büyük rol oynayan  protein eksikliğinden kaçınmak kadar fazlasından da sakınmak gerektiğini unutmamak gerekir. Bir bölgede oluşan gevşeme ve sarkmalar en az birkaç faktörün birleşmesinden oluşabilir.
 
Çatlaklarla başım dertte
 
Cilt aşırı derecede basınçla karşılaştığında yıpranır. Dolayısıyla cildin yapısı bozulur ve çatlaklar ortaya çıkar. Neredeyse üç kadından birinde görülen vücut çatlaklarının başlıca sebepleri arasında ani kilo değişimleri ve doğum gibi sebepler bulunuyor.  Cildin derm tabakasındaki çizgiseller, dokunun hasar görmesine bağlı olarak oluşur.  Cildin aşırı gerilimi sonucu  derideki elastik dokunun kırılmasıyla ortaya çıkan çatlak görünümler zaman içinde kişiyi rahatsız edici boyutlara ulaşarak ciddi bir estetik sorunu teşkil eder. Daha çok göğüs, karın  ve bel çevresinde rastlanan çatlaklara çözüm arayan pek çok insan, tedavi yöntemlerinin sınırlı sonuçlarından ötürü yeterli tatmin alamadıklarından şikayet eder. Ancak sevindirici olan , teknolojinin ilerleyişine bağlı olarak gelişen tedavi yöntemlerinin, gerek çatlaklar gerekse vücut sarkmaları ve gevşemeleri konusunda son günlerde başarılı sorunlar sağlanmasıdır.
 
Engellemenin yolları
 
*Yoğurt, süt, taze sebze ve meyveleri masadan eksik etmemelisiniz.
*E ve C vitaminlerini içeren yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinleri bol bol tüketmelisiniz.
*Günde 1-1,5 litre su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Cilde gereken nemi sağladığınız takdirde daha esnek olmasını da sağlamış olursunuz
* Kısa zamanda aşırı miktarda kilo alıp vermekten kaçınmalısınız. Cilt, vücuttaki yağ miktarının artıp azalmasıyla birlikte aynı hızda esnemeyi başaramadığı için yıpranır ve çatlaklar oluşur.
* Çok dar giysiler giymemeye özen göstermelisiniz. Bu tür giysiler kan dolaşımını güçleştirerek , cilde gereken oksijenin sağlanmasını engeller. Oksijen alamayan cilt yeteri kadar beslenemediği için daha kolay yıpranır ve deformasyona uğrar.
* Vücudunuzdaki gerekli bölgede saf zeytinyağı, kakao yağı yada saf E vitamini yağı ile masaj yapabilirsiniz